MamiSandra

Slovenka Slovenian girl

Četrtek, Oktober 1, 2009 · Brez komentarjev

slovenka-film-mm-01.jpg

Včeraj sem bila na premieri filma Slovenka. Lubi možek je zrihtal karto. Hvala bogu ni bilo preveč slavnostno, tako da se nisem počutila čisto izven konteksta.

Film je super. Po mojem je najboljši do zdaj, če primerjam filme Kozoleta, pa tudi sicer. Mlado dekle iz Krškega študira angleščino v Ljubljani in se ukvarja s prostitucijo. Oglašuje se pod šifro Slovenka. Namen? Kupiti stanovanje. Zgodba se dogaja v času slovenskega predsedovanja EU in tudi Sašina prva stranka je nemški minister na obisku v Sloveniji, ki si zaželi malo družbe. Saša dela sama. Pa ne za dolgo. Njene oglase spremljata dva zvodnika, ki ji kmalu povesta, kdo je glavni v mestu. Na smrt jo prestrašita in Saša uvidi, da prostitucija ni bila dobra zamisel. Odloči se prodati novo stanovanje, da poplača banki kredit, in se vrne v rodno mesto. Hoče živeti normalno življenje.

Kozole poleg osrednje zgodbe naniza še kup stranskih zgodbic, ki krasno poživijo film. Dober je kontrast med Sašinim nočnim seksualnim življenjem in dnevnimi obiski faksa, kjer zategnjeni profesorji srepo predavajo dolgočasno snov (ker sem tudi sama anglistka, vem nekaj o tem); spoznamo tudi Sašino sošolko, zelo ustrežljivo in nevedno; Sašinega očeta in prijatelje, ki v krizi srednjih let razmišljajo samo še o piru in smrti, pa vendar najdejo toliko poguma, da obudijo razpadlo rokovsko skupino iz mladosti in osmislijo svoj obstoj; Sašinega bivšega ljubimca, ki je noro zaljubljen vanjo in zapusti nosečo ženo, da bi bila s Sašo par; Sašinega sošolca iz osnovne šole, ki je ostal v Krškem in zase pravi, da je zelo osamljen, itd.

V glavnem, pejte v kino, Slovenka je vredna slovenske pozornosti. Danes se bo film kot prvi predvajal na 12. festivalu slovenskega filma v Portorožu, čaka pa ga še cel kup mednarodnih festivalov. Čestitke ekipi in srečno!

PS: Klikni sem ali sem in si oglej trailer.

  • Share/Bookmark

Kategorije: Filmi · nekategorizirano
Tagano: , ,