MamiSandra

Ljubljana, moje mesto

Ponedeljek, Oktober 5, 2009 · 3 komentarjev

3510229183_9b703c519b.jpg

Pa saj si vendar primorka, kako to, da si ostala v Ljubljani? A ti že raste kožica med prsti? Glej, kako sonce imamo pri nas, vi tam gori pa imate meglo. Kdo ti je kriv, da si ostala v Ljubljani. … Nihče. Sama sem se tako odločila.

V bistvu mi ni hudega. Prav obratno. Uživam. Vsak dan posebaj. Mesta imajo svoj čar. Prestolnice pa sploh. Vse imaš na dlani. Pod našim blokom, denimo, so trgovina, pošta, pekarna, slaščičarna, lekarna, čevljar, foto studio, postaja mestnega prometa, loterija, picerija, kitajska restavracija, kolesarska trgovina, cvetličarna in sadjar. V radiusu stotih metrov sta dve šoli in dva vrtca. Nekaj korakov stran je Tivoli in za njim center. V mestu nam ni nikoli dolgčas. Radi spremljamo napoved dogodkov in če nas kaj posebaj zanima, skočimo na kolo in si stvar ogledamo. Velikokrat nas dogajanje preseneti kar na sprehodu, mimogrede. Kot mnogi drugi mestni otroci, so tudi najini že bili v gledališču, Cankarjevem domu, Filharmoniji, muzejih, galerijah in še kje. In ker je Ljubljana nekako v centru države, imamo dobro izhodišče za izlete ob koncu tedna. Urco do morja, pol ure do Kranjske gore ali do Polhograjskih Dolomitov. Največkrat pa ostanemo kar v mestu, ker je tu vedno pestro.

Zavedam se, da mestni otroci marsikaj zamujajo, ker ne rastejo v stiku z naravo in nimajo neomejenih možnostmi gibanja ter ustvarjanja na prostem. A tudi to se da nadomestiti z dnevnimi obiski zelenih površin, ki jih v mestu ni malo. In tako vsakič, ko odrajžamo na deželo k enim ali drugim starim staršem in nas ta ali oni radovednež vedno znova vpraša, Kaj vidite v tisti Ljubljani, se spogledamo in odgovorimo, Marsikaj. Ljubljana je pač postala naše mesto.

spaceball.gif2772028814_8e487447dd.jpg

(Foto: Flickr)

  • Share/Bookmark

Kategorije: Mestno življenje · nekategorizirano · Življenjske modrosti
Tagano: ,3 odzivov ↓

  • kastiljokastiljo // Ponedeljek, Oktober 5, 2009

    Pa saj Ljubljana je lepo mesto in meni kar všeč samo, ko jo poskušajo razriti podolgem in počez.

  • kastiljokastiljo // Ponedeljek, Oktober 5, 2009

    … všečno, samo ko…*

  • akvarijakvarij // Torek, Oktober 6, 2009

    Odkar sem živela v Ljubljani, je minilo že debelih 10 let, pa jo še vedno pogrešam. In vsi se mi čudijo, ko pravim, da bi živela tam. Meni je bilo lepo. In vidim vse tiste pozitivne plati življenja v mestu, kot si jih naštela ti. In veš kaj, velikokrat so mestni ljudje več v naravi (parkih itd.), kot ljudje na vasi…