MamiSandra

Zelenjava in sadje na dom

Petek, November 13, 2009 · 18 komentarjev

Tržna niša, ni kaj. Gospod, ki nam je včeraj zvečer že vidno utrujen dostavil zeleni zabojček z ekološko pridelanima sadjem in zelenjavo, je odkril manjko na trgu. Pred nekaj dnevi sem na Siolovi starni (na tem blogu) videla reklamo za to vrsto ponudbe in jo nemudoma pograbila. Zgleda, da nisem bila edina, ker je imel gospod včeraj toliko dela z razvažanjem zabojčkov, da bodo nekateri morali počakati do danes.

V glavnem, naročili smo srednji zabojček, ki stane 18 evrov, dobili pa malega, ker je prišlo do pomote. Gospod se je zelo opravičeval in mi dal 2 evra popusta na ceno malega zabojčka. Vse skupaj je bilo zelo lično zavito, z zeleno etiketo in našim naslovom. Notri smo odkrili krompir, čebulo, česen, korenje, kolerabo, zeleno, tri vrste solate, zeljnato glavo, por in jabolka. Jabolka smo takoj poskusili in so superdobrega okusa. Kiselkasto medena. Danes pa smo za kosilo natrebili še solato in pol sklede jo je zmanjkalo, še preden sem postavila vse stvari na mizo (pojedel jo je mož, ki do pred kratkim solate niti videti ni mogel … se pravi, da je res dobra). Zraven so bila še kratka navodila za uporabo: s katerih ekoloških kmetij prihajajo pridelki, kako je s plačilom in vračanjem zabojčkov in recept za pripravo zeljnatih zavitkov. Kako priročno.

Mislim, da bo to kar naš redni način kupovanja zelenjave. Le da bomo morali za pet člansko družino naročati velik zabojček.

PS: Na zgornji sliki ni vsega, kar je bilo v zabojčku. Pa vendar, tako nekako tole zgleda.

 • Share/Bookmark

Kategorije: Ekologija · Kuharija · Mestno življenje · nekategorizirano
Tagano: ,18 odzivov ↓

 • dr. h.c. Peter Legiša // Petek, November 13, 2009

  Neverjetno, to so inovatorji! Res prava tržna niša. Pri nas v Mb manjka tudi dostava kitajske hrane na dom, ni nobene. Upam, da se kdo spomni. :) Tržna niša so tudi lekarne,drogerije…

 • alcessa // Petek, November 13, 2009

  Jaz tudi že cel mesec dobivam zabojčke na dom (v Nemčiji), od bližnjega kmeta. Zaradi njih ob četrtkih vstajam ob 7 uri, ostanek tedna pa vzhičeno razmišljam o novih receptih.

  Poleg tega, da so izdelki bolj kakovostni kot v supermarketu, so se najini izdatki za zelenjavo zmanjšali, ker sem prej vsak teden v supermarketu kupovala na lepe oči oz., vse, kar imava rada, potem pa sem velikokrat metala vstran. Zdaj vse, kar naročim (izdelke izberem vsak teden kar sama, ker marsičesa sploh ne jeva), tudi skuham in pojeva, tako da potrebujeva manj, tovoriva manj, plačava manj pa še izvrstna hrana je.

  Skratka, super ideja.

 • arabella5 // Petek, November 13, 2009

  Kako je svet majhen. Čisto po naključju sem naletela na tvoj blog (najbrž ne bi, če ne bi bil na naslovnici). Najbrž malo čudno gledaš kdo sem…sodelavka iz OŠ M., ki je trenutno tudi na porodniški. :) )

 • Sandra // Petek, November 13, 2009

  @arabella5: Hm, izdaj mi ime, prosim … Me firbc matra, pa ne znam pogledat tvojega maila, sem računalniško nepismena.

 • noahnoah // Petek, November 13, 2009

  Še mleko meso in kruh v zabojčku pa gremo lahko od doma samo še na sprehod :lol:

 • mojca // Petek, November 13, 2009

  res dobro, da se je to kdo spolnil, upam, da tega ne bodo iskoriščali “ta eni”,in prodajali zelenjavo iz tuša, ker bo to težko kontrolirati. Sem namreč iz kmetov(ta malih), vem kaj je doma pridelana zelenjava, sosed je pa velik kmet in prideluje EKO sadje, pa vam iz prve roke povem , če je to EKO, sem jaz tudi Katarina Kresal. Če se le da pojdite v svoj vrt po malo črvivo jabolko.Črvi zagotovo vejo kaj je eko.

 • Sandra // Petek, November 13, 2009

  @noah: In še ženske vložke, potem pa res … Drugače pa mi tudi vreme namesto skozi okno pogledamo na spletu. Hi, hi, smo trapasti.

 • DajanaDajana // Petek, November 13, 2009

  Ženske vložke??? Morda pa se bo vse skupaj obrnilo in bomo živeli tako, kot smo pred 50.leti in več… ni bilo trgovin, vse, kar nisi imel ti, si dobil pri sosedih…

 • Ana // Petek, November 13, 2009

  Mi smo preizkusili in se navdušili nad sadjem, zelenjavo, marmeladami in drugimi zadevami pri

  http://www.sveze.si/CustomContentRetrieve.aspx?ID=142456&A=SearchResult&SearchID=354349&ObjectID=142456&ObjectType=35

  Odlično! Iz lastnih izkušenj priporočam naprej. Zadeve so nešpricane, sveže, pred vami (ali takrat po naročilu) obrane.

 • Oliveta Boletto // Petek, November 13, 2009

  Uau. Zanimivo! Podobna ponudba je tudi tukaj: http://www.mojatrznica.si/ Ravno tako so začeli pred kratkim. @mojca: vsaka kmetija, ki ima status ekološke kmetije ima certifikat s katerim se izkazuje, da je pod redno kontrolo. Najprej je kmetija dve leti v preusmeritvi in nato šele tretje leto pridobi ta status. Uporabljajo lahko sredstva za zatiranje škodljivcev na osnovi rastlinskih izvlečkov, ki so navedeni v katalogu dovoljenih sredstev. Ta je enoten za celotno EU. Več si lahko preberete na http://www.zveza-ekokmet.si/

 • mustang // Sobota, November 14, 2009

  Jest razvažam že 20 let svoje (100% organic) pridelke, privat in po restavracijah. Lepo, da se tut v SLO to začel. Moj sin, za katerega smo kupili kmetijo na Dolenjskem, pa je tudi že na dobri poti.

 • Tomaž // Sobota, November 14, 2009

  Jaz imam pa tristolitrov domačega jabolčnega soka iz nešpricanih jabolk, brez dodanih kakršnihkoli konzervansov in sladkorja-torej popolnoma naraven sok.

  Če bi ga kdo kupil mu ga z veseljem prodam.

 • arabella5 // Ponedeljek, November 16, 2009

  Barbara, matematkarca… :)

 • Sandra // Ponedeljek, November 16, 2009

  @Barbara: Živjo! O lepo te je slišat. Kako ste?

 • arabella5 // Ponedeljek, November 16, 2009

  Mi smo super. (Predvidevam, da ne veš da sem 10. 10. rodila Jakoba). Čakam na sonček, da bi se sprehajala po Tivoliju, ker tole vreme me skorajda dela depresivno. Cel dan notr… :(

 • Sandra // Ponedeljek, November 16, 2009

  @Barbara: Iskrene čestitke. Tudi mi čakamo na sonček, ker tale zima je vedno rahel popizditis z malimi otročki. Pozdravček.

 • ina // Sreda, December 9, 2009

  ne morem verjet, že nekaj časa razmišljam o ekološkem kmetovanju, in mi je na misel prišla ravno ta ideja, prodaja zelenjave na domu, so me malo prehiteli :) , vendar mi je, glede na vaše navdušenje dalo kar malo poguma da se resnično spustim v to avanturo….

 • Sandra // Sreda, December 9, 2009

  ina: Kar pogumno. Interesentov ne manjka.