MamiSandra

Jabolka in zvitki

Ponedeljek, November 16, 2009 · 2 komentarjev

Lepo je opazovati pretakanje letnih časov in spreminjanje jedilnkov na naših mizah. Čeprav danes o kaki sezonski zelenjavi ali sadju ne moremo več govoriti. Razen, seveda, če jemo pridelke z vrta oziroma kupujemo le-te pri malih kmetovalcih.

Sezona jabolk je v polnem teku. Pravtako sezona zvitkov ter raznih jabolčnih kolačev. Danes sem zavihala rokave in se usmilila še zadnjih nekaj jabolk na kuhinjskem pultu. Spekla sem zvitek. Testo sem naredila sama, za spremembo. Pa tudi nadev je bil malo drugačen kot sicer.

Testo:

230 g moke

110 ml mlačne vode

30 ml sončničnega olja

ščepec soli

Nadev:

100 g otroških keksov

sok ene limone

nastrgana limonina lupinica

100 g lešnikov

1kg jabolk

100 g sladkorja

vaniljev sladkor

cimet

Najprej s kljuko ročnega mešalnika, potem pa z rokami zgnetemo gladko, mehko testo. Zavijemo ga v folijo in pustimo počivati na sobni temperaturi eno uro. Razvaljamo, nadevamo in pečemo v pečici na 200 stopinj približno 30 minut. Ko se ohladi, ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Zvitki so vedno slastni in takoj izginejo. Nekoč mi je prijateljica izdala skrivnost, kako narediti hrustljavo zgornjo skorjico. Ko je zvitek skorajda pečen, zmanjšaš moč pečenja in ga poliješ s pravkar zavrelo sladkano vodo. Z zelo tenkim curkom po celem zvitku. Potem ga pečeš še 10 minut. Ta zadeva se krasno obnese. Še posebej pri kupljenem listnatem testu.

  • Share/Bookmark

Kategorije: Jesen · Kuharija · Ročne spretnosti
Tagano: ,2 odzivov ↓