MamiSandra

Daj, odnesi še smeti sproti

Sreda, November 18, 2009 · 20 komentarjev

640354558_2db3612c13.jpg

(Foto: Flickr)

Enkrat, ko odrasteš, je čas za obiske in družinske prijatelje. Tako pač je. Odrasli se moramo obnašati odraslo. In odraslo med drugim pomeni tudi družabno. Včasih so obiski in družinski prijatelji prava muka, drugič so povsem prijetni, največkrat pa ti polepšajo dan.

Ko greš k nekomu na obisk, pričakuješ prijetno druženje, smeh, razposajeno otroško razgrajanje, kavico, kozarec soka, kaj za prigriznit … Standardne stvari. Po približno dveh urah veš, da je čas za slovo, izrečeš si zadnje prijazne besede, se zahvališ za prekrasno popoldan in prijetno družbo in odideš domov. Super. Ja, ampak včasih (ne vem, če se vam je to že kdaj zgodilo) te gostitelj preseneti z nenavadno prošnjo. Ej, dej, a mi odnesete še smeti sproti, k glih greste ven, da se meni ni treba obuvat. … ???

Prvič, ko se mi je to zgodilo, sem bila šokirana. Milorečeno. Vzela sem tiste smeti in nisem čisto dobro vedela, ali je to kaka neslana šala, ali pa prijateljica vendarle misli resno. Iz zagate me je rešil mož, ki je prijel vrečko in rekel, Ja, ni panike. V avtu sem ga sicer vprašala, če se mu zdi to v redu, pa je skomignil z rameni, da so eni pač taki. Ok, naj bo, si mislim. Dan je bil lep, pustimo ta zadnji spodrsljaj ob strani.

Ampak podobne prošnje so se potem še vrstile. Pa dobro, a se vam zdimo kaki potujoči smetarji, al kaj? Ja, v bistvu smo prišli na obisk samo zato, da bomo na koncu lahko zmetali vaše odpadke v smetnjak. A ste jih že sortirali, al vam še ločimo odpadke?

Ne vem, pri nas doma nikoli ne prosimo gostov, naj odnesejo smeti, ko že ravno odhajajo. To je nevljudno. To je ponižujoče. To izniči vse lepe trenutke, ki jih preživiš z gostiteljem. To se preprosto ne dela. Če kdo vidi kak drug smisel v tem, naj mi prosim javi.

 • Share/Bookmark

Kategorije: nekategorizirano · Življenjske modrosti
Tagano: ,20 odzivov ↓

 • alcessa // Sreda, November 18, 2009

  Reci, naj ti dajo ključ od poštnega predala, da boš naslednjič ob prihodu na obisk preverila še, ali imajo pošto. Naj ti pred prihodom po SMS pošljejo še listek za nakupovanje, če kaj rabijo.

  Aja, preden pozabiš: tvoja urna postavka za delo gospodinjske pomočnice je 20,00 EUR. Ker se ceniš.

  (džizus, kaj takega!)

 • Sandra // Sreda, November 18, 2009

  @alcessa: Mogoč se pa ”ne cenim”.

 • bimbo // Sreda, November 18, 2009

  A posode vam ni bilo treba pomivati? Srečneži! :lol: Mi smo menda dvakrat ali trikrat odnesli vrečo smeti pri tašči, pa še to smo ji po dolgem pregovarjanju skoraj pripravili pogodbo, ki jo odvezuje vse slabe vesti in morebitnih obveznosti. Pri moji mami je bilo podobno. Običajno ima smeti za izgovor, da nas spremi do vhoda v blok. :-) Nekako bi razumel, če bi med obiskom otroke poslali, da se gredo igrat na dvorišče, ali da skočijo po neko nujno malenkost v prodajalno ali klet, mimogrede pa še odnesejo smeti.

 • alcessa // Sreda, November 18, 2009

  Ma ne, to ni avtomatski dokaz za pomanjkanje cenjenja… :-) Ampak res še nisem slišala za to, da je treba od obiskov imeti vsaj neko korist, če so že tu (tašče so izjema: veliko njih razmišlja samo o tem :evil: ). Najbolj zabavno je, da so prijatelji oz. ljudje, ki nam pomenijo prijetno družbo, skupaj z zanimivim delom najpomembnejša komponenta človeške sreče, kar je znanstveno dokazano (ugoden vpliv na možgansko kemijo ipd.). Skratka, če prideš na obisk in se mate fajn, so že imeli več kot dovolj koristi od tebe…

 • Sandra // Sreda, November 18, 2009

  Ampak zgleda, da je neka povezava med poslavljanjem in smetmi …

 • alcessa // Sreda, November 18, 2009

  Kakšna? Da sebe odnesemo/odstranimo skupaj s smetmi?

 • uršula // Sreda, November 18, 2009

  če smo se znebili enih, pa se dajmo še drugih. dve muhi na en mah :-(

 • alcessa // Sreda, November 18, 2009

  Možno. Vendar ne verjamem v:

  a) ne cenim se dovolj, zato moram odnašati smeti b) z mano je nekaj narobe, zato me mečejo ven skupaj s smetmi.

  Verjamem v možnosti:

  a) vedo, da sem lepo vzgojena in vljudna in ne bom rekla ne, če me prosijo za majhno uslugo b) z ljudmi, ki mi ob odhodu v roke potisnejo smeti, je nekaj narobe

 • alcessa // Sreda, November 18, 2009

  Sorry za gostobesednost, ampak spomnila sem se še nečesa:

  meni se pozna, da sem odraščala tudi na kmetiji, ker me odpadki ne vržejo s tira, tudi če smrdijo, oz. če smrdi pri kontejnerjih. Veliko ljudem pa je ta smrad resnično tako odvraten, da bi storili vse, da se mu izognejo. Sploh pa odnašanje smeti ni ravno opravilo, kjer izpadeš glamurozen. zato nasrkamo takšni bolj netežavni, za katere se ve, da stvari opravimo in pika.

  Ne?

 • DajanaDajana // Sreda, November 18, 2009

  Sandra: Odvisno, v kakšnih odnosih si z ljudmi. Jaz bi kakšnega prijatelja sama vprašala, če mu spotoma vržem smeti v kanto, drugemu pa bi rekla: “Reci svojemu otroku naj jih nese…” Ja, mislim, da se premalo cenimo, ker enostavno ne upamo povedati ljudem v obraz, da pa nekaj ne bomo naredili, ker se ne moremo sprijazniti s tem: takšni pač so. Jaz ljudem v glavnem povem, kar jim gre, zato je marsikdo zaradi mojih besed užaljen – no, pravi prijatelj ne. Ti me poznajo, da se ne znam sprenevedat. Moja mama pa, to je druga šola… Ona se je vedno pustila zatirati, spravljala pa se je na svoje otroke. :( In ko ji to povem, je užaljena…

  Kakorkoli… če bi se to meni zgodilo, bi premislila, kaj naj rečem nazaj… Ampak… obiski… a pri vas se še družite, Sandra? Kdaj sem bila zadnjič v hiši pri komu na obisku? Pred enim letom, ko je Tamaučica šla k najboljši prijateljici na rojstni dan. Drugače pa se ne družim z “živimi” ljudmi, razen s temi, s katerimi skupaj živim. No, včasih se kaj pomenim s kakšnim staršem… a samo na ulici ali v šoli, ne doma. Ne maram hodit po domovih po obiskih, tega sem imela celo svojo mladost veliko in … doma imam rada svoj mir.

  lp

 • Sandra // Sreda, November 18, 2009

  @alcessa: Bo kar držalo, ja. Smo preprosti in vljudni ljudje in menim, da zato mnogi postanejo ”predomači” z nami. ”Predomači” je sicer ok, ampak odnašanje smeti se mi zdi rahel padec v okusu.

 • Sandra // Sreda, November 18, 2009

  @Dajana: Ja, mi obožujemo obiske, pri nas ali kje drugje. Komaj čakamo, da lahko kam gremo ali da kdo pride k nam. To je največji žur, za odrasle in otroke.

 • alcessa // Sreda, November 18, 2009

  Sandra: :-)

  Šele zdaj sem ugotovila, kaj bi v takem primeru naredila sama.

  Pripravila bi vrečo s smetmi in jih seveda povabila na obisk. Sliši se kot butasto maščevanje, pa najbrž niti ni: velikokrat se ljudje odvadijo početi stvari šele, ko jih doživijo na lastni koži in točno vejo, kakšen je to občutek.

 • Sandra // Sreda, November 18, 2009

  @alcessa: A veš, da sva z možem že pomislila na to … malo za hec.

 • Indigo_w // Sreda, November 18, 2009

  Takšne stvari se dogajajo konstanto, ampak odvisno komu, saj meni se tako zdi. Npr. mene ljudje poznajo kot malo bolj ‘šarf’ ali kako naj rečem, moja kolegica, s katero pa skupaj hodim še na faks pa je zelo prijazna, ustrežljiva in nežna. In kako je ponavadi? Ko gre za kakšne usluge, da naj se kaj posodi, kje počaka, kaj prinese, ipd. ponavadi stopijo do nje, ker vejo, da ona ne bo rekla ne, hkrati pa ne bo zahtevala nikoli nič v zameno. To je vse lepo in prav, ampak vse ima svoje meje, ki pa jih ljudje hitro začnejo prestopati, ko uvidijo, da si šibek. V tvojem primeru pa gre pomoje za to, da ste si blizu in gostitelji pač sklepajo, da si ne boš nič slabega mislila in to naredila. Hmm, ja, pač moje razmišljanje =)

 • Sandra // Sreda, November 18, 2009

  @Indigo_w: Bo kar držalo.

 • ana od srca // Sreda, November 18, 2009

  Hi hi, tole urno gospodinjsko postavko bom pa jaz zaračunala moji družini! :-)

  ja, tako kot spada kod obzirnost, da redno ne zvoniš pri sosedu, če pozabiš ključ in so tvoji doma, pa jih nočeš motiti (zadnjič sem o tem pisala), tako spada v osnovno obzirnost še kaj.

  Lahko pa gostitelj reče: Grem z vami, nesem smeti in bomo še 5 minut skupaj!

  Potem je pa stvar gosta, da morda sam ponudi uslugo. Ampak jo ali pa je ne, njegova izbira.

  je pa smeti zoprno nositi, meni čisto odveč.

  Ena soseda je jamrala, da nosi le gor in dol. (NImamo dvigala.) Koliko se nese pri nas gor, ko nas je veliko, in potem dol …

  Vse dobro!

 • alcessa // Sreda, November 18, 2009

  Indigo: to ni šibkost! Vzgojenost ni znak šibkosti in tudi ljudje, ki smeti odnesejo dol, niso strahopetci ali podobno.

  Obstaja veliko socialnih okolij, kjer je ustrežljivost (do določene meje) pričakovana in normalna in se ne izkorišča, temveč vrača. Tako gledano je Sandra pristala v “napačnem” socialnem okolju.

  Sandra: Saj ti ni treba reči. Samo smeti v vrečkah postavita v bližino vrat, da se jih bo videlo :-)

 • Aljaž // Sreda, November 18, 2009

  Si predstavljaš, kako si presenečen, če se ti zgodi, da ti ob slovesu “uvalijo” dve kamele!

 • Sandra // Sreda, November 18, 2009

  @Aljaž: :D :D :D Pozdrav na primorsko.