MamiSandra

Kakijeva marmelada

Nedelja, December 13, 2009 · 4 komentarjev

V zadnjih treh tednih je na našem kuhinjskem pultu dozorelo toliko kakijev kot na kakem zelo plodnem drevesu. Z možem sva imela že vse sorte idej, kaj početi s temi zrelimi sadeži, od prodaje na tržnici do ciljanja mimoidočih pod oknom našega bloka. A na koncu sem se odločila, da iz njih naredim marmelado. Še dobro.

Kakije in jabolko (ali dva) obdelate s paličnim stepalnikom. Dodate sok ene limone, veliko sladkorja (približno 1 kg), vanilin sladkor in malce ruma in vse skupaj kuhate ter vztrajno mešate dokler ne zavre. Nato zmanjšate ogenj in počakate, da se zmes zgosti. Marmelado vlijete v sterilizirane kozarce, ogrete na 100 stopinj (v vreli vodi ali pečici). Kozarce močno zatisnete, pokrijete s kuhinjsko krpo in hladite na sobni temperaturi.

Če bo marmelada uspešno prestala jutrišnje pokušanje, ostane v domači ozimnici, sicer jo dobijo sorodniki za novoletno darilo, he, he.

 • Share/Bookmark

Kategorije: Jesen · Kuharija · Ročne spretnosti · nekategorizirano
Tagano: ,4 odzivov ↓

 • TečnstrdescTečnstrdesc // Nedelja, December 13, 2009

  Jaz ga kar namažem na kruh :lol:

 • sandricasandrica // Nedelja, December 13, 2009

  Tečnstrdesc: Kaj nisi prej povedal, bi prišparala na sladkorju …

 • ana od srca // Sreda, December 16, 2009

  Ej, jaz bi kar bila sorodnica in dobila tvojo marmelado! :D

  Sem pa nekoč zdavnaj poskusila narediti marmelado iz kakijev, a ugotovila, da ni mogoče. Ne spomnim se več kaj dosti, toda zdi se mi, da sem rekla, da je nemogoče … Morda bi morala dodati jabolka …

  Na “naši zemlji” rasteta dva kakija … Čakamo na sadeže! Še par let pa bo …

 • sandricasandrica // Sreda, December 16, 2009

  Menda je skrivnost v limoninem soku. Tako so mi rekli.