MamiSandra

Kako je moj brat postal vojak

Petek, Januar 15, 2010 · 39 komentarjev

600 evrov neto plače so mu ponujali za delo diplomiranega strojnika. Tisti najbolj radodarni pa 800. Verjamem, da bi delavka Mure tako ponudbo z veseljem sprejela, ampak moj brat je šel raje vozit ribe za neko izolsko podjetje, ki mu je za nočno delo trikrat tedensko dalo 1300 evrov neto plače. V prostem času pa je hodil še na Univerzo za pomorstvo in promet ter diplomiral kot navtik. Z dvema diplomama v žepu je mislil, da bo lažje našel službo – bolje plačano službo. Pa se je motil. Dokler ni nekega dne slišal, da v slovenski mornarici rabijo diplomirane strojnike.

In tako se je zgodilo, da je moj brat postal vojak. Miiirno! Podpisal je pogodbo in trenutno gara ko črnc na svojem prvem usposabljanju. Še nikoli v življenju se ni tolikokrat obril kot te dni. Ker zjutraj na postroju en vojak ni imel na glavi kape, so morali biti vsi ves dan brez kape. Ker niso korakali kot eden, so se štiri ure vrteli v krogu in korakali. Po prvem dnevu jih je pet odšlo domov. Ampak, če si pred tem tri leta vozil ribe na relaciji Milano, Trst, Ljubljana, Maribor in poslušal globokoumne debate o litrih popitega piva ter dolžini udov v najnovejših porno filmih, si pripravljen korakati ves dan, če je treba, ne samo štiri ure. Samo razmišljati ne smeš, pravi. To zadnje bo, kolikor ga poznam, bolj težko izvedljivo, ampak, kot rečeno, v sili še hudič muhe žre. Srečno, bratec. Zdaj si v službi domovine.

 • Share/Bookmark

Kategorije: Delo · nekategorizirano
Tagano: , ,39 odzivov ↓

 • bor // Petek, Januar 15, 2010

  No. manjka še podatek o sedanji plači:)

 • arabella // Petek, Januar 15, 2010

  Sandra, čisto izven konteksta, ampak moram ti napisat, ker sem ful presenečena…

  Brskala sem po FB-ju in prišla do tebe. Preko mojega sošolca v SŠ… ;)

 • igo // Petek, Januar 15, 2010

  … samo razmišljati ne smeš …

  Kako “lepa” sopomenka za pranje možganov …

  Naj razvije dvojno osebnost in potem preklaplja med njima. Enojna osebnost z opranimi možgani je namreč strašna muka za družinske člane. LP, Igor

 • alcessa // Petek, Januar 15, 2010

  Ma sej bo… Najprej usposabljanje, potem najbrž malce vzpona po vojaški hierarhiji in po vsakem je lažje in manj je treba odklopit možgane. Predvidevam, da so študirani zaposleni v sistemu vojske na boljšem in če v glavnem dobijo delovne naloge v svojem fohu, jim ni zmeraj dolgčas, pa še poklicna praksa je.

 • sandricasandrica // Petek, Januar 15, 2010

  Bor, naj ostane tajnost.

  Arabela, tale FB je kot en FBI, nič mu ne uide.

  Igo, moj bratec vse obrne v hec, tako da bo tudi to prestal z nasmeškom na obrazu.

  Alcessa, ja, tega se tudi sam zaveda, zato bo stisnil zobe pa bo.

 • seamus // Petek, Januar 15, 2010

  Za začetno plača strojnika ni slabo – ne vem od kod ljudem ideja, da bo kot absolutni začetnik, ki nima pojma o ničeme,r dobil plačo 2k€. Če si pa sposoben in se izkažeš, pa lahko strojnik dobi precej več, kot je dobil kot šofer ali pa sedaj kot vojak.

  Pa še prihodnost je malo bolj rožnata glede napredovanja, kot pa v vojski.

 • arabella // Petek, Januar 15, 2010

  Ja res je. Zanimivo je predvsem to, da je ta sošolec tvoj mož. :D

 • sandricasandrica // Petek, Januar 15, 2010

  Seamus, nisem pravi naslov za debato o tem, kaj je primerna plača za mojega brata. Vsak je svoje sreče kovač. Ampak, če že govorimo o višinah plač, pa toliko. Meni se zdi 600 ali 800 evrov neto plače slaba plača. Za kogarkoli. Če pa je to plača za nekoga, ki je končal fakulteto, pa še toliko bolj. Saj se vendar sindikati trenutno borijo za vsaj 600 evrov minimalne plače, zakaj bi nas bilo sram zahtevati več kot to, če imamo visoko izobrazbo. Smo zato grabežljivci? Mislim, da tu ne gre za to, da želi nekdo čez noč postati direktor. Temveč zato, da želiš spodobno živeti z delom, ki ga opravljaš. In če si se zato tudi šolal 16 let ali več, potem si sploh upravičen do razumnega zaslužka. Ob poštenem in pridnem delu, seveda.

  Arabella, zdej si me pa presenetila. Predstavi se, prosim. Dovolj bo ime in začetnica priimka.

 • ana od srca // Petek, Januar 15, 2010

  A veš, da imata tvoj bratec in moj sin eno podobnost! :-)

  Izkušnje z vojaškim redom so v teh časih tudi zelo dobre, mnogi otroci sedaj živijo brez omejitev, tam pa so kazni, je garanje … Ko so vojaki šli na pohod, sta dve dekleti omagali, naložiti so ju morali na nosila in nositi … Po eni strani je meni grozno to, sama sem proti vojski sploh, toda upam, da bo potegnil iz tega tadobre izkušnje …

  Vse dobro tebi in tudi bratu!

 • sandricasandrica // Petek, Januar 15, 2010

  Ana, hvala za lepe želje. Verjamem, da se vsi občasno delamo norca iz vojske in vojakov in nihče jih pretirano ne mara. Ampak, zarečenega kruha se največ poje. Sicer bo pa ‘’samo” strojnik v enoti mornarice. Vem pa, kaj si mislila z ”vojaškim redom”. Lep dan.

 • arabella // Petek, Januar 15, 2010

  Pa sej sva že enkrat o tem kdo sem. Matematičarka B. iz moravše šole…

 • sandricasandrica // Petek, Januar 15, 2010

  Arabella, oprosti, pozabila sem na tvoj vzdevek, seveda. Joj, kako sem mogla. Ste v redu?

 • alcessa // Petek, Januar 15, 2010

  V zvezi z vojaškim redom: opazila sem, da so moški, ki so bili v službi pri vojski, doma zelo sposobni pospraviti za sabo, narediti red v lastni omari in še kje drugje :-) Ker je po moji življenjski filozofiji pravi moški edino tisti, ki se ne prestraši dela, tudi če je gospodinjsko, se mi zdi vojska iz tega stališča koristna, ker tam delajo prave desce :-)

 • ana od srca // Petek, Januar 15, 2010

  Alcessa in Sandra!

  Mislim, da ima sodobna mladina tako malo tega, da morajo nekaj narediti, če nočejo, da sami iz sebe težko naredijo močnega človeka! Zato zelo podpiram razne oblike dela, počitnic, taborov, kjer delajo kdaj tudi do skrajnih moči in ko morajo tudi kdaj preprosto biti tiho. Moj sin – ko smo prišli v Vipavo na njegovo obljubo, ni želel, da vidimo njegovo sobo – da mu ne bi doma težili s postiljanjem! :D

  Celo o kolektivnih kaznih je razvil nek naklonjen pogled. Kar se meni zdi zelo zanimivo …

  No, želim ravno prave napore, take, ki delajo “dece”, ne pa tistih, ki prisiljujejo v čudne stvari – in najbolj želim, da jim ne bi bilo potrebno kdaj sprožiti orožja na človeka …

 • seamus // Petek, Januar 15, 2010

  Ne vem zakaj bi nekoga, ki ti prenaša papirje plačal več, kot je plačana šivilja v Muri? Ona vsaj kj koristnega naredi in glede na moje izkušnje, je to kar si zgoraj napisala žaljivo za šiviljo. Za izpobraženi kader se pričakuje, da na mesec prinese 4X toliko, kot dobi plače (seveda je govor o bruto številkah). Zj pa računaj in imej zaposlenega, ki ti prenaša papirje zaposlenega eno leto za bruto plačo 1,5k€, prenesti ti mora za dobrih 60k€ denarja, da bo lastnik zadovoljen. To, da dobiš na začetku 600€ je čista izguba delodajalca, ki polaga upe na bodočega strokovnjaka. Če se ne izkaže, smola, si vrgel stran nekaj k€, drugače se pa potrudiš obdržati kvaliteten kader (plača + druge ugodnosti). Zadeve so čist simpl.

 • Sandra // Petek, Januar 15, 2010

  Alcessa, praviš, da imaš raje Schwartzija kot pa Leonardota? :D

 • alcessa // Petek, Januar 15, 2010

  Sandra, najraje imam intelektualce, Arnold in Leo me ne zanimata, sploh. Ravno tako tudi ne George, Brad, Matt in kar jih je še miljon drugih zamenljivih. Sem pa Leonardota videla v enem CIA filmu, kjer se je kar fajn tepel.

  @Seamus: pa se bomo ja strinjali, da strojnik s faksom ustvari več vrednosti kot šivilja v Muri? Ne govorim o vrednosti oseb, temveč o trgu dela in izdelkov (znanj, storitev)? Mogoče bi se strinjali tudi, da nekoga s faksom ni najtežje uvesti v delo, ker naj bi šlo za brihtne ljudi, in da pameten šef v svoje zaposlene vlaga (znanje, zaupanje), ker se mu to amortizira na več nivojih? Murini nadrejeni svojim delavkam lahko izsilijo le večjo normo, kvaliteta je itak obvezna za obdržanje službe, se pravi, da se napredek nekje neha in so na žalost precej zamenljive, kar pa pri visokošolskem kadru ni nujno?

 • Sandra // Petek, Januar 15, 2010

  Alcessa, poznam iz dogme. Krasen igralec.

 • arabella // Petek, Januar 15, 2010

  Ja, saj mi je jasno, da si ne moreš vsega zapomnit. Mi smo super. Sem že nekaj časa nazaj mislila, da bi se lahko dobili na kavici. Ali pa šli na kak sprehod z vozički. Čeprav je sedaj kar podvig kam iti, ker so pločniki na pol spucani.

 • alcessa // Petek, Januar 15, 2010

  Sandra, všeč mi je Lars, ti pa najbrž misliš njegovega brata Madsa?

 • Sandra // Petek, Januar 15, 2010

  Arabella, pa spomladi.

 • seamus // Petek, Januar 15, 2010

  Zadeva ne drži in ni res, da ti nekdo s šolo ustvari več, kot šivilja v Muri. Poznam kar nekaj primerkov, ki se jih ne moremo znebiti (elektro sicer, ne strojniki, samo situacija je potrejeno identična), ker so stvar zgoraj zapisanih zablod in to je čista škoda velikosti par deset k€. In novopečene študente je lahko nemogoče uvesti v delo, ker so prekleto nesposobni.

  Da pameten šef vlaga pa sem že sam napisal, najprej tistih 600€, da izluščiš šivanke iz sena, naprej pa glede na učinek. Še enkrat si preberi moj prvi odgovor ;)

  Lahko pa seveda ubereš lažjo pot in greš direktno v državno upravo, ne počneš absolutno nič, vlečeš pa solidno plačo, ki ustreza izobrazbi. Samo to je zame mentalni samomor!

 • Sandra // Petek, Januar 15, 2010

  Aja, videla, da gre za dve različni osebi, sori. No, vsaj familjo sem zadela. :D

 • arabella // Petek, Januar 15, 2010

  No, kakor želiš. Midva sva sicer kar dosti mobilna. Snegu navkljub. ;)

 • Nena // Petek, Januar 15, 2010

  Ampak res čudno, da kot diplomirani strojnik ni dobil poštenega dela in tudi plačanega dobro seveda. Zdaj pa res ne vem, jaz sem pa mojemu sinu, ki je zdaj v 3. letniku gimnazije rekla, da bi bilo dobro, če bi razmiđljal o strojni fakulteti, pa recimo o kemiji, matamatiki, računalništvu, da bo tako sigurno dobil kakšno dobro službo. Sicer itak ni kakšen filozof, daleč od tega. Zdaj pa res ne vem, kaj bi mu priporočala??? Ali morda kdo od vas ve? Pa najbrž je vseeno odvisno, kako se potem znajdeš na trgu dela ali pač ne?

 • Sandra // Petek, Januar 15, 2010

  Nena, kar naj gre študirat kar želi. Tale zapis res ni razlog za paniko. Moj brat živi na obali, kjer je prostih delovnih mest bolj malo, pa še tista, ki so, gredo bolj po sistemu VIP. Vso srečo.

 • Nena // Petek, Januar 15, 2010

  No, ja. Mi smo se pa iz LJ. preselili na Kras. No sicer mojemu sinu ne bo problema prešaltati nazaj na LJ., čeprav je postal že zelo mediteranski tip človeka in o kakšnem snegu, smučanju in bordanju ni ne duha in sluha. Samo še sonček, pa poležavanje na plaž z možgani na off. Vso srečo želim tudi tvojemu bratu!

 • seamus // Petek, Januar 15, 2010

  @Nena – za naravoslovne poklice je problem začetna stopnica – kako nekoga za dobro delovno mesto izbrati iz množice, ne pa da ne moreš dobiti poklica.

  Če študent pokaže kaj že na faksu te firme poberejo same, saj vedno nekdo iz faksa pozna firme in obratno. Mi že dobro leto iščemo nekoga dobrega (z vezami na faksu) pa se nam šele sedaj nasmiha sreča.

 • ne vem no // Petek, Januar 15, 2010

  Ali ga potem lahko pošljejo v Afganistan oziroma na podobne destinacije?

  Ne vem, no, ampak meni se zdi bolje začeti s 600 evri in nato vztrajno iti naprej v karieri. Ne vem, kaj ti bo potem denar, ko praktično vnovčiš svoje življenje? Tega jaz ne razumem…

 • Nena // Petek, Januar 15, 2010

  Zdaj sem pa potolažena, da vseeno ni tako hudo. Se mi je res zdelo čudno, da ne bi iskali strojnikov. Je pa najbrž res, da moraš biti dober in ambiciozen. No, vse bo pravzaprav odvisno od njega in njegove volje do študiranja in dela.

 • alcessa // Petek, Januar 15, 2010

  Seamus, res je, s tvojim odgovorom si nisem znala kaj preveč začeti… Pojavlja se mi preveč vprašanj.

  Recimo: zakaj bi dipl. strojnik prenašal papirje in od kod ti ideja, da to predstaviš kot splošno lastnost diplomantov v primerjavi s šiviljami? OK, praviš, da poznaš elektroinženirje. Tudi sama poznam kup inženirjev in diplomiranih naravoslovcev (recimo jim tako: mislim na različne smeri), podjetje mojega moža jih tudi zaposluje in večina jih je motiviranih in pridnih, ker se za svoje področje zanimajo.

  Potem je tu še problem, da si Sandrinega brata uvrstil med dipl. naravoslovce, ki si zaslužijo točno toliko denarja kot Murine šivilje. Od kod ti informacija, da je to uporabna primerjava? BTW, polovica mojega sorodstva je delala v Muri in čeprav nobenega od njih ne bi podcenjevala, ne verjamem, da je njihovo delo enako vredno kot delo njihovih študiranih otrok. Moja sestrična je študirala tekstil in seveda dobi več plače kot Murine delavke, ki jih nadzira?

  Študirani kader v podjetje prinese NAJMANJ večje splošno znanje, bolje razvito osebnost in sposobnosti, kot so razmišljanje, reagiranje, sklepanje, povzemanje…

  Ko sem se kot prfoksa ang. in nem. lotila novega poklica, namreč tehničnih, ekonomskih in pravnih prevodov, so mi bile učne sposobnosti in načini razmišljanja, pridobljeni na faksu, v veliko pomoč pri pridobivanju strokovnega znanja. Kot samouk, se ve. Prepričana sem, da je vseeno, kaj sem pred tem študirala, glavno, da so te splošne sposobnosti razvite.

  To je teorija, jasno. Ampak ne mi reči, da tvoje praktične izkušnje veljajo kar za vso Slovenijo?

 • seamus // Petek, Januar 15, 2010

  Diplomiranci v projektantskem podjetju prenašajo in kopirajo papirje, ker za drugega niso sposobni in se jih ne morejeo znebiti – in nisem tu zaposlen!

  Lej vse, kar si napisala velja ob predpostavki, da dobiš sposobnega diplomiranca, v nasprotnem primeru pa ne velja nič. Moje izkušnje so glede na razmere v bražni kjer delam, takšne kot sem napisal. So pa izkušnje zelo raztegljiva reč – manjši garažar si, hitreje si zadovoljen. Delam v podjetju, kjer lahko spremljam zadeve po celi SLO in je povsod podobno.

 • alcessa // Petek, Januar 15, 2010

  A si ti študiral?

 • alcessa // Petek, Januar 15, 2010

  In: kdo je zaposlil osebo, ki nima osnovnih sposobnosti za to delo in ZAKAJ?

 • bimbo // Petek, Januar 15, 2010

  Hm, hm. Hm! Vsakemu dam malo prav. Bimbo bo najprej razmislil, potem morda kaj napisal. :-)

 • seamus // Petek, Januar 15, 2010

  Zaposlili so jih kot študente, s solidnim uspehom. Kot študent nimaš nobenega pojma o praktično ničemer (ja, sm študiral in točno vem, kako sem bil sam popolna nula), šele nato se začneš razvijati ali pa ne. Tudi pri nas imamo podobne primere. Enostavno je v treh mesecih težko izvleči kaj koristnega iz študenta, ki je popolni začetnik. Sploh, če te dobi kdo ki tudi sam ni najboljši.

  In problem je, da v SLO se status inženirja ne izkorišča, oziroma je ta pomen izkrivljen. Inženir je pri nas vsak, ki doštudira, kar ni res in se faks ne bi smel šteti avtomatično za ta status. Inženir postaneš z načinom dela in razmišljanjem!

  Rezultat je tak, kot je. Težak začetni pogoj – veliko neznanja in malo plače, ker pač zadeva ne špila, kot bi morala. Je pa, kot sem napisal, precej velika možnost napredovanja – pa ni samo status direktorja tisto, kar te zanima. Prvo mesto naj bi bilo predvsem biti boljši inženir, kar pa ni tako samoumevno in ne enostavno. Dobra plača pa seveda pride zravn.

 • alcessa // Sobota, Januar 16, 2010

  @Seamus: Najprej najlepša hvala, ker si opazil, da me res zanima in mi res odgovarjaš.

  Točno o tem sem razmišljala: kaj če te kot začetnika diplomanta v roke dobi šef (vodja oddelka ipd.), ki je manj izobražen ali se v glavnem koncentrira na funkcijo vodenja in mu strokovno znanje z leti ni zraslo…? Ima pravico odločiti, da si navadna nula?

  Druga stvar je: jezikoslovci smo imeli nekaj prakse – ni bilo veliko, je pa pomagalo (govorim o učiteljski praksi). Tudi mene so kot študentko vzeli za vodenje jezikovnih tečajev in kar nekaj let sta najmanj dve jez. šoli vedeli, kako ta poklic obvladam, zato smo razmerje nadaljevali tudi po diplomi (sem obsedena s freelancerstvom, vendar naročnikov ne menjavam prepogosto). Inženirji se tudi najbrž naučijo vsaj minimalnih praktičnih sposobnosti in znanj?

  Seamus, kdo na svetu pa ima pravico odločati o tem, kdo pravilno razmišlja in dela stvari, na podlagi katerih ga lahko razglasiš za inženirja, koga drugega pa ne?

  Zanimivo bi bilo vedeti, ali v Sloveniji sploh obstajajo kadrovske službe, ki so inženirje sposobne strokovno preceniti in nadrejeni, ki jih znajo vključiti v delo, tako da lahko uporabijo nekaj znanja s faksa, ostalo pa je dodatno učenje.

  Zanimivo bi bilo izvedeti tudi, ali sploh obstaja dovolj služb, ki so na nivoju nekoga, ki je zadevo študiral (da obstajajo, vem, ampak: jih je dovolj za vse?) in ni le tehnik.

  Tako obupno radovedna sem tudi zato, ker v Nemčiji inženirjev obupno primanjkuje, pa najbrž niso toliko boljši kot slovenski, ki pa jih kao imamo preveč?

  Da ni problem še kje drugje (verjamem, da nimaš dobrih izkušenj)?

 • Ka // Nedelja, Januar 17, 2010

  Po mojih izkušnjah po diplomi ne moreš pričakovati visoke plače, v moji stroki si vesel, če dobiš plačano pripravništvo. Takole, moja 2. služba (pred tem le pol leta poučevanja – nadomeščanja) je bila prav v Muri, kjer sem za VII.stopnjo kot začetnica dobila 750 BRUTO pa še pri potnih stroških za 80km/dan sem šla “v minus”. Ampak sem si mislila – vsaj delam in pridobivam delovne izkušnje – brez njih, kot ugotavlja seamus, te stežka zaposlijo. Torej z Muro se je zgodilo, kar se je, zdaj opravljam pripravništvo na spet drugem področju – kakršnekoli izkušnje z delom pa pridejo prav (ne samo študentske…).

 • sandricasandrica // Ponedeljek, Januar 18, 2010

  Bimbo je predlagal tole branje v smeri razmišljanja o plačah in pod/precenjenosti znanja. http://www.finance.si/268904/Slovenci-smo-mnenja-da-je-nae-znanje-premalo-cenjeno