MamiSandra

Moja musaka

Torek, Februar 2, 2010 · 18 komentarjev

Pojma nimam, kak je originalen recept za musako. Jaz jo naredim tako, kot da bi delala lazanjo, samo da namesto šplahut za lazanjo uporabim krompir.

Potrebujete: 1/2 kg mletega mesa, krompir, čebulo, česen, peteršilj, sol, poper, mleto papriko, paradižnikovo mezgo, ribani sir; za bešamel pa moko, maslo, mleko, sol, poper, muškatni orešček.

Sesekljajte dve čebuli in ju prepražite na olivnem olju. Dodajte sesekljan česen in mleto meso. Dušite kakih 20 minut, nato dodajte tri (ali štiri) žlice paradižnikove mezge, sesekljan peteršilj, sol, poper, mleto papriko in kuhajte slabo uro. Med kuhanjem mešajte in po potrebi zalivajte z vodo. Ko je mesni nadev kuhan, ne sme biti tekoč, temveč bolj gost.

Krompir olupite in narežite na tanke kolobarje. Dajte ga v posodo z vodo in skuhajte do mehkega. Paziti morate le, da se krompir ne razkuha, sicer ga boste težko dajali iz lonca v pekač.

Ko sta mesni nadev in krompir pripravljena, naredite še bešamel. V kozici raztopite pol zavitka masla, mu dodajte mleko in zgostite z moko. Medtem neprestano mešajte. Bešamel pravtako solite, popoprajte in vanj naribajte muškatni orešček. Bešamel naj bo vsaj enkrat gostejši od mase za palačinke.

Pečico ogrejte na 200 stopinj. V pekač nadevajte plast krompirja, plast mesa in plast bešamela. Vrhnja plast v pekaču naj bo raje mesna in bešamelna kot pa krompirjeva. Za piko na i musako posujte še z ribanim sirom. Pecite 30 do 35 minut.

Pa dober tek!

 • Share/Bookmark

Kategorije: Kuharija · Ročne spretnosti · nekategorizirano
Tagano: , ,18 odzivov ↓

 • Rina // Torek, Februar 2, 2010

  Sem že lačna! Super recept. Jaz pa v musako ponavadi ne dam bešamela, pač pa jajčevce (namesto ene plasti krompirja) ter vse skupaj prelijem s kislo smetano in jajcem. Sicer pa tudi jaz ne vem originalnega recepta.

 • scrklanka // Torek, Februar 2, 2010

  Sandra, odločno nasprotujem takim objavam na blogu! Zdijo se mi žaljive do mojega želodca. Ko zagleda tak prispevek, začne glasno kruliti. Vztraja toliko časa, dokler kaj ne vržem vanj. Žal ne dobi takih okusnosti, kot jih ti prikazuješ, ampak se mora zadovoljiti s kajlo kruha, salamo, sirom. Tega prebavi v neomejenih količinah. In potem me boli. In boli in boli. In potem se še čudim, da sem vsak dan širša. Prosim, bodi bolj uvidevna do mojega raztegnjenega želodca in požrešnih oči.

 • Sandra // Sreda, Februar 3, 2010

  Rina, scrklanka, hvala lepa. Dva dni me ni bilo doma pa malo zamujam z odgovorom. Hvala za vajin obisk in lepe besede.

 • rozicarozica // Sreda, Februar 3, 2010

  Zdej pa že dva dni jemo tole musako… ;) Kje se naša potepa?

 • Sandra // Sreda, Februar 3, 2010

  Rozica, hvala za skrb. Razložim jutri.

 • bimbo // Četrtek, Februar 4, 2010

  Scrklanka ima prav. Sandra , tvoje početje je naravnost neusmiljeno, pravzaprav kruto. Na vrhu strani bi morala imeti posebno opozorilo v slogu “mama Sandra priporoča, da se pred branjem bloga izdatno najeste.” :-)

  Rina, tudi jaz imam nek neopredeljen odpor do bešamela, a le do priprave in uporabe, ne pa tudi uživanja. No, zdaj imam pojasnilo/izgovor za bojkot bešamela: pol štručke masla!?! :lol:

 • sandricasandrica // Četrtek, Februar 4, 2010

  Bimbo, scrklanka mi je res dala najboljši kuharski poklon do slej. Scrklanka, še enkrat hvala.

  Opozorilo, praviš? Preveč si prijazen. :D

 • Rina // Četrtek, Februar 4, 2010

  Bimbo, imam enake težave. Bešamel je sicer super, ampak izdelave se pa nikakor ne morem lotiti. Mogoče je pa čas, da se svojega ’strahu’ znebim in danes za kosilo naredim musako z bešamelom … Meso in krompir že kličeta po uporabi, mož bo pa tudi vriskal od veselja, saj končno ne bo ’supica mit waser’ ali pa ‘nizko leteča aviacija’ …

 • scrklanka // Četrtek, Februar 4, 2010

  Sandrica, ker sem pohvaljena, pričakujem nagrado. Musako, na primer!

 • smoger // Četrtek, Februar 4, 2010

  Meni se zdi tale musaka preveč vodena…

 • Sandra // Četrtek, Februar 4, 2010

  scrklanka, ko bi se dalo to poslat po pošti, bi z veseljem delila s tabo. Sicer pa, saj si dobila knjigo, kaj bi še rada. Daj še drugim priložnost. :D

 • smoger // Četrtek, Februar 4, 2010

  …vse se bo zdaj zdaj razlezlo.

 • Sandra // Četrtek, Februar 4, 2010

  smoger, tale slikica je bila narejena v trenutku, ko je musaka prišla iz pečice. Mogoče, ja. Ampak čez 20 min je bila bolj suha. :D

 • smoger // Četrtek, Februar 4, 2010

  OK

 • scrklanka // Četrtek, Februar 4, 2010

  Sandrica, me ne poznaš dovolj: zamenjam knjigo za musako (hahahaha)! Za hrano se stepem! Ne skrbi zaradi pošte, se lahko enkrat pri tebi na musaki ustavim, ipak sem v skužbi v LJ (čeprav veliko na bolniški). Brez skrbi, mal te moram hecat ;-) ))))))))))))))))))

 • Sandra // Četrtek, Februar 4, 2010

  Scrklanka, če hodiš na ta konc v službo, se pa lahko zmeniva, ja. Ti po mobilniku sporočiš želje glede hrane, jaz skuham, pripelješ mimo mojega bloka in prevzameš kot v Mc Driveu. Ha? A ne bi bilo dobro? Pa sva odkrili tržno nišo. Mc Musaka. :D

 • scrklanka // Četrtek, Februar 4, 2010

  Sanda, prosim, ne izzivaj! Ne veš, v kaj se spuščaš ;-) ))))))))))))))))))))))))))))))

 • scrklanka // Četrtek, Februar 4, 2010

  r