MamiSandra

Pita gužvara

Torek, Marec 9, 2010 · 11 komentarjev

To, da imam raznolike korenine, kar se nacionalnosti staršev in starih staršev tiče, sem si vedno štela v prid. Na žalost so južne gene v mojo družino vedno prinesli moški. Kar pomeni, da me niso mogli naučiti kuhati južnih specialitet. Saj veste, južni moški ne kuhajo, oni spijo do dvanajstih, se ne brijejo, kadijo, si vrtajo po nosu, prdijo in kolnejo vsevprek. Če moškemu z juga vzameš žensko, ki mu kuha pere in lika, je kot da bi mu odsekal obe roki. Postane invalid. Menda je vse res. Ampak to ni zapis o medkulturnih razlikah, temveč o tem, kako sem dolgo hrepenela po doma kuhanih južnih jedeh in o tem, kako sem debitirala v južnjaški kuhinji.

Še dobro, da obstaja internet, ki nima spola in te brez težav nauči vseh trikov velikih mojstrov. In tako sem spekla svojo prvo pravo pito. Pito gužvaro. Zmečkano pito. Na spletu boste naleteli na veliko bolj ali manj podobnih receptov. Moj je tak …

Potrebujete: 6 listov vlečenega testa, 300 g nepasirane skute, kislo smetano ali kajmak, 3 jajca, žlico masla, blitvo (če bo pita zelenjavna), sol, olje

Skuto, jajca, kislo smetano (pa ne čisto vse), maslo in sol zmešate v gladko maso. Masi dodate kuhano blitvo, če želite imeti zelenjavno pito. V to maso natrgate en list vlečenega testa in ga dodobra prepojite s skutino mešanico. Pekač namastite in nanj položite 3 liste vlečenega testa, tako da vsakega tanko premažete z oljem. Na obložen pekač vlijete mešanico z namočenim testom, robove spodnjega testa zavihate navznoter in poskrbite, da se tudi ti prepojijo s skutino mešanico. Vse skupaj prekrijete še s preostalima dvema listoma vlečenega testa, katera malce obrežete in premažete z oljem in preostalo kislo smetano. Pekač postavite v ogreto pečico na 200 stopinj in pečete 35 do 40 minut.

Seveda se k piti najbolje poda jogurt. Ker pa sem jaz čefurka z jodlarskim klobukom na glavi, sem zraven pite jedla zeleno solato s česnom. Samo še goveja juhica je manjkala pa bi bila slika popolna.

 • Share/Bookmark

Kategorije: Kuharija · Ročne spretnosti · nekategorizirano
Tagano: , ,11 odzivov ↓

 • Julija // Torek, Marec 9, 2010

  mmmm, ful dobro zgleda. me ma, da bi bila to danes naša večerja.

 • sandricasandrica // Torek, Marec 9, 2010

  Julija: Tudi jaz navadno spečem te reči za večerjo, ker je taka navada v Sloveniji, da se pite jejo kot neke vrste posladek oz. nekaj za zraven. Ampak ti povem, da je tale reč popolnoma primerna za kosilo, itak je je toliko, da ostane tudi za večerjo. :D Sicer je pa za prste polizat.

 • TečnstrdescTečnstrdesc // Torek, Marec 9, 2010

  Mi je takoj začelo krulit ;)

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 • ana od srca // Sreda, Marec 10, 2010

  Oj, jaz sem vzela pa zahodnega, pa ne kuha … no, bom ostala samo pri tem, ne reskiram nadaljevati! :D No, kuha že zato ne, prvič, ker je komot in mu je škoda časa za to, raje bere, in drugič: ker prisega na “proč s kuhinjskim loncem”, čisto je prevzet od knjige s tem naslovom! :-)

 • Sandra // Sreda, Marec 10, 2010

  Ana: Praviš, da na zahodu nič novega. :D

 • ana od srca // Sreda, Marec 10, 2010

  Hi hi, na zahodu nič novega!

 • sandricasandrica // Sreda, Marec 10, 2010

  Tečnstrdesc: Ne vem, zakaj mi je tvoj komentar vrglo v koš. Slučajno sem ga našla. Vsekakor si dobrodošel. :D

 • smoger // Sreda, Marec 10, 2010

  No…če boš kdaj posegala po knjigah za pripravo ‘balkanskih’ jedi ZELO priporočam:

  Alija Lakišić : Bosanski kuhar Knjiga, ki bi jo moral vsak, ki prisega na dobro hrano, imeti doma.

  Takoj za njim je (vsaj zame) Veljko Barbieri. Veljko obravnava (geografsko in zgodovinsko) širšo kulinariko.

 • sandricasandrica // Sreda, Marec 10, 2010

  smoger: Tristokrat hvala. Sta že moji. :D

 • Tina // Nedelja, Marec 14, 2010

  Waw. Jaz mam tud enga “bosanca” doma od katerega nimam nobenih “nacionalnih” koristi in tale recept zgleda super. Bom poskusila z špinačo in javim. Knjige sem pa tudi že dala na spisek željenih =)

 • sandricasandrica // Nedelja, Marec 14, 2010

  Tina: Poskusi tole, res je prva liga. Za tiste knjigice sem pa spraševala, ker sem si ju hotela zaželeti za rojstni dan, pa jih v Sloveniji ni, se jih pa da naročiti preko spleta. Tako so mi vsaj rekli v Konzorciju.

  Glede Bosancev pa samo toliko: Ljubijo me jedan Englez, ljubijo me jedan Španac, ali niko ko Bosanac … :D Hm, hm, sej ni važno od kod mi to.