MamiSandra

Iz gozda v ponev

Četrtek, April 8, 2010 · 16 komentarjev

Od kar je v Ljubljani ekološka tržnica, opažam, da ljudje kupujejo neko čudno rastlinje, za katerega do pred kratkim nisem imela pojma, kaj sploh je. Kaj šele, da bi ga znala primerno uporabiti. Potem sem v zelenem zabojčku nekega dne odkrila čemažev zvarek, za katerega smo nevedneži dobili priložena navodila za uporabo. In ker mi je bil čemaž takoj všeč, sem tudi jaz začela posegati po čudnem listju na tržnici. Vse dokler me ni M&M hudomušno vprašala, koliko plačujem za nekaj, kar zastonj raste v gozdu. In tako sem se ondan podala na lov za čemažem.

Čemaž je ena taka simpatična rastlinica z zelo gladkimi zelenimi listi, ki začetek pomladi živo zeleno obarvajo pobočja gozdov. Ne morete ga zgrešiti, kajti zelooo zavdarja po česnu. Če ga odtrgate, seveda. Sicer ne. Pod Veliko planino sem zavila s poti in zagledala čemaževo preprogo. Listje je bilo zelo hitro osmukano in shranjeno. Ko sem kupila še pinjole, je nastal čemažev pesto. Po receptu mojstrice M&M.

Čemaž lahko mirno uporabite v katerikoli jedi namesto česna. Jaz sem ga včeraj dala celo v nadev za lignje. In bili so super.

Potrebujete: kalamare, česen, peteršilj (jaz sem uporabila čemaž namesto česna in peteršilja), drobtine, oljčno olje, sol in zobotrebce za spenjanje

Kalamare očistite in jim odrežete lovke. Lovke sesekljate s česnom in peteršiljem, jim dodate drobtine in malce posolite. S tem nadevom napolnite kalamare in jih spnete z zobotrebcem. Zložite jih v ponev na segreto oljčno olje in na zmernem ognju dušite, dokler se ne zmehčajo. Ko so na eni strani ocvrti, jih obrnete še na drugo. Med dušenjem lahko dolijete nekaj belega vina.

Recept je iz meni zelo ljube kuharice Istrska kuhinja.

 • Share/Bookmark

Kategorije: Kuharija · Pomlad · Ročne spretnosti · Zelenje · nekategorizirano
Tagano: ,16 odzivov ↓

 • M&MM&M // Četrtek, April 8, 2010

  oooo, nice :)

 • boštjan // Četrtek, April 8, 2010

  je fino da ne zamenjaš s šmarnico :)

 • sandricasandrica // Četrtek, April 8, 2010

  M&M: Hvala, sensei. :D

 • chefchef // Četrtek, April 8, 2010

  Matr, jaz sem včeraj grizel na Trdinov vrh in je bilo Čemaža kolikor hočeš. Malo sem ga osmukal in takoj pojedel. Bal sem se, da bi pocrkal še preden pridem domov, no, zdaj mi je pa žal, da ga nisem več nabral.

 • Tina // Četrtek, April 8, 2010

  Uuuuuu, super zgleda, tako pesto kot kalamari :) :):).

  Bi lahko napisala recept za čemažev pesto?

  Hvaaaaaaaala.

 • sandricasandrica // Četrtek, April 8, 2010

  boštjan: Hm, hm … Dobro, da nisem pomislila na to. :D Sem pa vse liste čisto po pasje ovohavala, tako da so ok.

  chef: Nič hudega, pa drugič. Vsaj po česnu nisi smrdu. Nam so listi zasmradili ves avto. :D

  Tina: Recept za pesto je zgoraj v zapisu, če klikneš na link, ki te popelje k M&M.

 • M&MM&M // Četrtek, April 8, 2010

  s šmarnico ga skoarj težko zamenjaš, ker ko prideš do čemaža, le ta raste dobesedno v “nasadih” in že na daleč diši po česnu. je pa res, da je meni bilo tudi že slabo od njega…ker sem ga preveč pojedla :) nabran pa počaka v hladilniku tudi tri dni…

 • uršula // Četrtek, April 8, 2010

  uf, ne bi tega kupovala na tržnici : X boh ve, kje so to nabirali, če ne celo ob kaki cesti. moji štacijoni so vsi globoko v gozdu. grem v soboto spet : ) @boštjan: šmarnica ponavadi raste in cveti maja. s čemažem je takrat že konec oz. cveti. njegovo cvetje se precej razlikuje od šmarnice. šmarnica raste v majhnih, strnjenih gručah, čemaža so pa ponvadi velike preproge.

 • boštjan // Četrtek, April 8, 2010

  uršula, ne bi verjela koliko jih kljub velikim razlikam konča na spiranju

 • Ana // Četrtek, April 8, 2010

  Vse lepo in prav :) ampak reeees prosim bodoce nabiralce cemaza da so previdni ker ni fino gledat zastrupljene na IPP, pomagat jim pa tudi ne mores neki velik.

 • ron // Četrtek, April 8, 2010

  pri nabiranju je potrebno paziti samo to da ne naberemo ŠMARNICE(listov),ker so zelo podobne čamežu in so strupene

 • arabella // Četrtek, April 8, 2010

  Naša mami sčara nek namaz s skuto in čemažem (pa ne vem kaj je še zraven), ki je celo meni všeč, čeprav s česnom nisva na TI.

 • sandricasandrica // Četrtek, April 8, 2010

  arabella: Če zveš, sporoči.

 • Štefan // Četrtek, April 8, 2010

  Pri nas v mežiški dolini pa ni niti enega naravnega rastišča čemaža. Zato sem šel do Gornje Radgone in ob Muri nabral eno vedro semena. Sedaj imam v svojem sadovnjaku že lepo zeleno preprogo, kjer se včasih pasem. Seveda pa sem od tam priselil tudi zlatično veternico, votlega in nekega bledo rumenega, zelo opojno dišečega petelinčka.

 • Sandra // Četrtek, April 8, 2010

  Štefan: Dobra ideja in super, da se je prijel. :D

 • arabella // Četrtek, April 8, 2010

  Bom povprašala.