MamiSandra

Kokošji žgvacet

Petek, April 16, 2010 · 19 komentarjev

Vas že kaj mika poletje? Mi že kujemo velikopotezne načrte o avtodomu in Skandinaviji, pa se nam vedno vse ustavi pri vrtoglavih cenah. Na koncu bomo spet pristali na hrvaški obali. Morda kdo ve, ali letos smeš na hrvaško obalo v bikiniju, če tvoja ritka ne izgleda taka kot tista iz reklame? Najbrž ne. Upam, da bodo poskrbeli za razočarane gospodinje, ki bomo skrivale svojo zadnjico v senci.

Najmanj, kar nam lahko ponudijo v znak sprave, je dobro kosilo na račun turističke zajednice. Recimo nekaj takega …

Ta istrska jed, imenovana kokošji žgvacet, je zelo lahka in okusna, ravno pravšnja za prehod med kaloričnimi zimskimi pregrehami in lahkotnimi poletnimi prigrizki. Na manjšo rit!

Piščančje nogice (lahko tudi perutničke in druge kose cele kokoši) prepražimo na oljčnem olju in dodamo sesekljano čebulo. Solimo in popopramo. Ko je čebula prepražena, dodamo na kocke narezan paradižnik ali šalšo, premešamo in dušimo, da tekočina izpari. Potresemo z malo moke, zalijemo z vodo ali jušno osnovo in začinimo z baziliko in majaronom. Kuhamo na zmernem ognju, dokler se meso ne zmehča.

 • Share/Bookmark

Kategorije: Kuharija · Ročne spretnosti · nekategorizirano
Tagano: , ,19 odzivov ↓

 • rozicarozica // Petek, April 16, 2010

  So baje umaknili tisto rit! …ker se tud Kosorjeva rada posonči ;) Tako da bomo kr lepo rite kazale na sončki, tik ob morju… Naše lepe slovenske rite! :D

 • sandricasandrica // Petek, April 16, 2010

  Uf, še dobro, da imajo premierko. :lol:

 • Kitty // Petek, April 16, 2010

  Prvi, drugi, tretji stavek – ko da bi jaz napisala, edino zamenjaj Skandinavijo s Škotsko. Ma saj je v redu, glava na off, pa plavat … bomo preživeli :P

 • sandricasandrica // Petek, April 16, 2010

  Kitty: Sam sem res napisala tako, kot da nam je blazno težko it na morje. :lol: Vse prej kot to.

 • Kitty // Petek, April 16, 2010

  Ma sem te razumela.

 • alcessa // Petek, April 16, 2010

  Ma v tvoji primerjavi umanjka pomembna informacija :-) – v Skandinaviji ne rabiš skrbeti za kopalke in tisto, kar je v njih. Največkrat je namreč premrzlo za to :-) Tako potem tudi piščanec odpade.

 • sandricasandrica // Petek, April 16, 2010

  alcessa: Res je, losom je vseeno, kak skačeš v jezero. Večja kot je rt in bolj kot je … hm … valovita, bolj se sklada s kucljasto, mahovo pokrajino. Piščanec ostane, pridruži se mu še posladek v obliki čokoladne torte. :D

 • alcessa // Petek, April 16, 2010

  A, ti se torej res pripravljaš na Skandinavijo :-) Telesna maščoba je tam namreč nujno potrebna, da ne zebe …

 • Tina // Petek, April 16, 2010

  Sandrica mi bomo tudi letos menjali našo klasično poletno destinacijo (Grčijo) za Hrvaško obalo. Pa sem tudi žalostna. Čeprav nimam popolnoma nič proti lepotam Hrvaške obale.

 • sandricasandrica // Petek, April 16, 2010

  alcessa: Jaz se INTENZIVNO pripravljam vse leto. Ampak, ker se poletje ustrajno bliža, sem v fazi stopnjevanja forme. Samo da ne bo zeblo. :D

  Tina: Pomoje tvoja ritka popolnoma ustreza hrvaškim normativom. Tako da boš več kot dobrodošla. Piščanec in hladna senca pod borovci pa žal odpadeta. Več sreče prihodnjič. :D

 • Chiara // Petek, April 16, 2010

  Ah… Skandinavija… če vam kdaj uspe iti, si boš sigurno na koncu rekla, da je bilo vredno! Ne vem, če je še vedno tako, da lahko z avtodomom prespiš na vsakem travniku, to pa lepo prispeva tudi knizkim stroškom. Temperature so pa… jah, za kavbolje, kratke rokave in v hribih kakšna vetrovka obvezna. Je pa tudi veliko ledeno hladnih tolmunčkov, v katerih je prav zabavno počofotati, čeprav ti kopalke skoraj zmrznejo :P

 • alcessa // Petek, April 16, 2010

  Chiara, s šotorom vsekakor, ja, pri avtodomu pa znajo biti jezni, če na svoj travnik spustiš vsebino WC-ja… Razen tega zadnje čase vsepovsod visijo obvestila, da je zaradi možnosti ropa (?) oz. kraje (?) bolj prespati v campingu.

  V bistvu imajo dovolj jezerc, v katerih se da poleti prav normalno kopati, tudi v morju, sam kaj, ko sva poleg sončnih obdobij že tolikokrat naletela na obdobje slabega vremena (dež in 10-13 stopinj), da si sploh sanjati ne upam več… Kopalk pa itak ne rabim.

 • sandricasandrica // Petek, April 16, 2010

  Chiara: V Skandinaviji sem bila kot študentka. Prišli smo do Lofotskih otokov, kjer smo gledali kite glavače. Ampak z družino najbrž ne bi uspeli priti tako na sever, ker je preveč vožnje. Bi si pa najbrž ogledali park Pike Nogavičke in podobne reči. Pa živali, pa naravne rezervate, pa … Joj, upam, da nam rata.

  alcessa: Losinje s kopalkami res še nisem videla. Ampak nikoli ne veš. :D

 • Chiara // Ponedeljek, April 19, 2010

  @alcessa – Ja toliko kulturen je pa že treba biti, da ne zlivač dreka naokrog. Saj vsake toliko je itak treba v kamp. Mi nismo imeli nobenih težav niti z lastniki, niti z lopovi (za razliko od npr. Francije)… je pa res bilo še v “prejšnjem” stoletju ;) Vreme pa je res pomemben faktor!

  @sandrica – Jah, z majhnimi otroci je najbrž res dolga… mi smo šli, ko sva bila z bratom konec osnovne in začetek srednje šole in je tistih 5 tednov minilo kot bi mignil. Držim pesti, da vam uspe :)

 • Sandra // Ponedeljek, April 19, 2010

  Chiara: Hvala.

 • Emeta // Torek, April 20, 2010

  Recept je njami. V Skandinavijo boš pa šla, ko boš velika podjetnica. (ja, vrstni red branja sem malo obrnila)

 • sandricasandrica // Torek, April 20, 2010

  Emeta: Vrstni red branja je poljuben.

  V Skandinavijo te povabimo zraven, ko čistilni servis s tvojim sloganom prinese prve stranke. :D

 • Emeta // Torek, April 20, 2010

  Sandra, zmenjeno. Grem zdaj po čokolado :) .

 • sandricasandrica // Torek, April 20, 2010

  Emeta: Raje dve. Za boljšo kamuflažo. :lol: